Wij zijn er even niet

Tips

Veilig(er) internetten

Verwijderen browserhistorie

Als je op reis bent, maak je steeds gebruik van computers die door vele andere mensen worden gebruikt. Nadat je gebruik hebt gemaakt van internet, is het een goed idee om je sporen uit te wissen. Op die manier kan niemand na jou inloggen op jouw e-mail als je per ongeluk niet goed uitgelogd bent, of als het systeem je login en wachtwoord onthoudt. Ook wil je misschien niet dat anderen kunnen zien welke sites jij allemaal bekeken hebt. Je wist je historie als volgt:

Internet Explorer (Engels):
- Tools, Internet Options
- Op het Content-tabblad klik je bij AutoComplete op Settings
- Haal alle vinkjes weg en klik op Ok
- Op het General-tabblad, klik op Delete bij Browsing History
- Klik op Delete All en zet nog een vinkje bij "Also delete files and settings stored by add-ons" en klik dan op Yes

Mozilla Firefox (Engels):
- Tools, Options
- Op het Privacy-tabblad zet je en vinkje bij Always clear my private data when I close Firefox
- Klik op Settings direct daarachter en zet overal een vinkje en klik op Ok
- Terug op het hoofdscherm Tools, Clear Recent History
- Bij Remove zet je My entire history en dan klik je op Clear Private Data

Een alternatief is om CCleaner Portable op een USB-stick te installeren (ongeveer 1 Mb) en als je klaar bent met internetten, de boel daarmee op te schonen. Houd er rekening mee dat niet alle computers je USB-stick zullen herkennen. Er staan nogal wat oude computers her en der en dan is je USB-stick soms niet benaderbaar.

Keyloggers

Controleer de pc of er geen hardware keyloggers tussen de muis/keyboard en de pc bevestigd zijn. Let wel op, er kan ook altijd een software keylogger actief zijn.

Voorbeelden van hardware keyloggers:

Hardware keylogger Hardware keylogger USB

Verwar de keylogger door heel erg veel extra letters en klikken met de muis als je belangrijke informatie moet invoeren. Stel dat je wachtwoord ‘lifehack’ is, klik dan eerst in de url- of zoekbalk van de browser en type +/-4 overbodige karakters bijvoorbeeld: ‘jlep’. Klik hierna in het wachtwoord veld op de webpagina en type de eerste letter van je wachtwoord, in dit geval de ‘l’. Type nu +/- 2 overbodige karakters in de url- of zoekbalk, klik nog een keer, type weer twee overbodige karakters en type dan de 2de letter van je wachtwoord in het wachtwoord veld op de webpagina in dit geval de ‘i’. (Probeer in het aantal muisklikken en overbodige karakters zo onvoorspelbaar mogelijk te maken… 3x klikken en elke keer 3 overbodig karakters invoeren om daarna 1 of 2 karakters van je echte wachtwoord in te voeren is prima). Uiteraard is het aan te raden deze techniek ook voor je gebruikersnaam toe te passen. Dit zorgt er voor dat het wel heel erg lastig wordt voor fraudeurs om iets bruikbaars te achterhalen.

Update na 9 maanden reizen: We hebben tijdens onze reis nog geen hardware keyloggers gezien. Wel heel veel pc's vol met virussen en heel veel onbeveiligde draadloze netwerken. We hebben flink wat problemen gehad met onze USB-sticks, omdat deze besmet raakten tijdens gebruik op openbare computers. Vertrouw niet op één USB-stick als back-up voor je foto's, want de kans is reëel aanwezig dat je ze op een bepaald moment niet meer kunt benaderen.

On-screen Keyboard

On-screen keyboard
Klik voor een grotere afbeelding

Gebruik het ‘On-Screen Keyboard’ dat standaard in Windows aanwezig is. Voor Windows systemen kan je het on-screen keyboard eenvoudig oproepen door naar ‘Start’ - ‘Uitvoeren’ te gaan en daar osk.exe in te typen. Mocht osk.exe niet gevonden kunnen worden dan is dat een vrij duidelijk signaal dat iemand niet wil dat je dat gebruikt. Op zoek naar een ander internetcafé dus! Let hierbij wel op dat het onscreen-keyboard enkel een hardware-keylogger kan omzeilen. De meeste software-keyloggers kunnen tekst ingegeven door een onscreen-keyboard (en vele spraak/handschrift herkenningssoftware) wel achterhalen. Gebruikt het onscreen-keyboard dus enkel in combinatie (en als aanvulling) op het genereren van veel overbodige karakters.

Update na 9 maanden reizen: We hebben het On-screen Keyboard tijdens onze reis geen enkele keer gebruikt.

Geld

Bankpassen vervangen

Vraag enkele weken voor vertrek bij je bank een nieuwe bankpas aan (tenzij deze toevallig net nieuw is). Je bankpas moet het een behoorlijke tijd blijven doen terwijl je op reis bent. De chip en met name de magneetstrip zijn aan beschadiging onderhevig. Geef gewoon aan dat je pas de laatste tijd regelmatig hapert bij betaalautomaten, dan zal de bank veelal zonder problemen gratis een nieuwe voor je bestellen. Als aan je betaalpas ook een creditcard is verbonden, zal deze vaak automatisch ook vernieuwd worden. Let er op dat je er bij zegt dat je alleen een nieuwe pas wilt en géén nieuwe pincode. Bij ons zette een baliemedewerker ergens een verkeerd vinkje in de aanvraag en nu moet Brigitte 2 nieuwe pincodes uit haar hoofd leren. Grrrr...

Pinkosten

Als je in het buitenland geld opneemt met je pinpas, zijn daar altijd kosten aan verbonden. Vaak is dat een vast bedrag, maar daar bovenop zit altijd een koersopslag. Wij hebben onze betaalrekeningen lopen bij de Rabobank en hier vind je de kosten voor het betalen en geld opnemen met passen van die bank.

Creditcards

Creditcard

Neem minimaal één creditcard mee op reis, de MasterCard en/of Visa-card. Je kunt dit bij je eigen bank regelen. De creditcard is gekoppeld aan je betaalrekening. Wat zijn de voordelen van een creditcard?

  • Je kunt er op miljoenen plekken ter wereld mee betalen
  • Het geld wordt pas aan het begin van de volgende maand afgeschreven van je rekening
  • Het is een prima achter de handje voor als je betaalpas het niet doet
  • Een auto/camper huren zonder creditcard is soms lastig. De creditcard dient hier ook als borg
  • Als je extra vluchten boekt via internet, doe je dit via je credit card

De MasterCard is in Nederland/Europa meer geaccepteerd. Buiten Europa is de Visa-card wat populairder. Wij hebben er voor gekozen om zowel de Mastercard als een VISA-card mee te nemen. Zo zijn we zeer flexibel. Handige vergelijkingssites voor creditcards en algemene informatie: https://www.creditcard.nl/ en www.creditcardvergelijking.nl.


Pre-paid credit cards

Je kunt ook een pre-paid credit card gebruiken. Lees er hier meer over:

http://credit-cardaanvragen.nl/prepaid-creditcard/

Update na 8 maanden reizen: We hebben gemerkt dat we de VISA helemaal niet gebruiken en hebben deze inmiddels opgezegd. Alleen een Mastercard is voldoende, zeker als je er samen twee hebt. We gebruiken de creditcard met name voor het boeken van extra vluchten, soms bij (de wat luxere) hotels en als borg bij autohuur. In Australië gebruikten we hem vrijwel overal, daarbuiten nauwelijks.

Tips

  • Pinnen met je creditcard is bijna altijd duurder dan pinnen met je betaalpas. Alleen doen als het echt nodig is.
  • Op redelijk wat plekken moet je 1 tot 4 procent extra betalen als je met je credit card betaalt. Informeer voordat je je creditcard gebruikt, soms is cash voordeliger.
  • Houd goed bij welke betalingen je met je creditcard gedaan hebt en controleer op je afschrift of e.e.a. klopt. Als er bedragen zijn afgeschreven die je niet (zelf) hebt uitgegeven, neem dan contact op met je bank. In de meeste gevallen zal de bank dan de kosten voor haar rekening nemen.
  • Gebruik je creditcard niet als langlopende lening, maar betaal iedere maand het bedrag direct terug, dan betaal je geen rente. De rente op een creditcard is nogal fors.
  • Heb je nog geen creditcard of wil je je bestaande limiet verhogen? Vraag dit dan minstens 6 weken voor je vertrekt aan. De bank wil vaak van alles van je weten (recente salarisstrook, hypotheekoverzicht...) en heeft naar onze mening veel tijd nodig om vervolgens alles nog in orde te maken.
Update na 8 maanden reizen: Vergeet je pincode niet! Het klinkt logisch, maar je pincode van je creditcard gebruik je niet veel. Op de meeste plekken kun je nog betalen door je creditcard door de lezer te laten halen en vervolgens je handtekening te zetten, maar op sommige plekken (steeds meer in de toekomst) heb je je pincode nodig. Rob tikte twee keer achter elkaar een verkeerde pincode in bij een supermarkt in Sydney en stopte toen de transactie. Direct werd zijn creditcard geblokkeerd door de Rabobank, omdat er mogelijk iemand anders met zijn kaart aan de haal was. Middels een telefoontje naar de Rabobank konden we dat snel weer ongedaan maken (en we hadden nog een extra Mastercard), maar het kan onhandig zijn.

Cirrus

Cirrus

Onze Europas van de Rabobank heeft alleen een Maestro-symbool op de achterkant staan. In Vietnam en in Laos konden we op enkele plekken niet pinnen met onze pas, omdat er geen (werkende) pinautomaten met Maestro-symbool beschikbaar waren. Het lijkt ons geen slecht idee om (ook) een rekening te openen bij een bank die bankpassen uitgeeft mét Cirrus-symbool. Dan moet het wel heel raar lopen als je ergens niet kunt pinnen. Soms lukt het overigens wel om te pinnen bij een pinautomaat waar wel het Cirrus-symbool op staat, maar niet het Maestro-symbool. Het is dus het proberen zeker wel waard. In Japan werkt de Europas verrassend genoeg ook maar mondjesmaat. Bij de Citibank op het vliegveld van Tokyo ging het prima en verder lukt het alleen bij de geldautomaten van de postkantoren (geen toeslag) en de ATM's in de 7 Eleven-supermarkten (210 Yen toeslag).

Post

Bij TNT Post kun je de Doorzendservice aanvragen voor maximaal 2 achternamen. Zo kun je je post bijvoorbeeld naar vrienden of ouders laten doorsturen tijdens je reis. Doe dit een paar weken voordat je vertrekt en laat het een paar dagen voor je daadwerkelijk vertrekt alvast ingaan om te kijken of alles goed gaat. De kosten (situatie 18 januari 2017) bedragen 24,95 euro voor de eerste week en vervolgens 3,95 euro voor elke extra week. Voor een jaartje weg ben je dus 226,40 euro kwijt. Aan jou of je dat er voor over hebt, of dat je het op een andere manier oplost. Wij hebben het wel gedaan en zijn benieuwd of het goed werkt. Van anderen uit onze omgeving hebben we begrepen dat het lang niet elke dag goed gaat en dat er toch via TNT post op de map belandt. Post die via andere aanbieders (met name Sandd en Select Mail) wordt verspreid, kun je niet door laten sturen. Het handigst is om post te voorkomen door vooraf al abonnementen e.d. op te zeggen. Bekijk voortaan ook je bankafschriften digitaal, dat scheelt al elke 2 weken een enveloppe. Plak ook een Nee/Nee-sticker (gratis af te halen bij je gemeente) op je brievenbus als je weg bent! Dat scheelt kilo's per week aan reclametroep en lokale sufferdjes.

Update na 8 maanden reizen: De Doorzendservice werkt heel redelijk, maar zeker niet perfect. Zo nu en dan gooit TNT Post toch de post in onze brievenbus, terwijl men het door zou moeten zenden. Dit doet men al vanaf het begin. Aangezien we niet zo gek veel post krijgen en de huidige huurder van onze woning de post alsnog even langs brengt, is het geen groot probleem voor ons. Maar verwacht geen waterdichte oplossing!

Telefoneren

Wij hebben er voor gekozen om een Vodafone-abonnement te nemen waarbij we een quadband Nokia E61i gratis kregen (lees: meebetalen in het abonnement). Het voordeel hiervan is dat we tijdens onze reis bereikbaar zijn gebleven voor noodgevallen. Voor de landen waar wij heen zijn gegaan, had Vodafone de beste dekking. Alleen op Sarawak en Sabah kregen we geen verbinding. Daar hebben we een lokale SIM-kaart gekocht voor een paar Euro.

We hebben een hoop plezier gehad van onze telefoon, maar het nadeel van de door ons gevolgde systematiek is dat je maandelijks je abonnementsgeld betaalt en daar eigenlijk alleen maar bereikbaarheid voor terugkrijgt. Als je in het buitenland belt met je telefoon (binnen het land of naar Nederland), betaal je nog een fors bedrag per minuut en als je gebeld wordt, betaal je ook nog best veel. In het buitenland vraagt men vrij vaak je telefoonnummer, zodat men je kan bereiken als er wat is. Nu zeiden wij meestal maar dat wij geen telefoon hadden, want als men ons zou bellen gaat bij ons de meter lopen. Onze tip is: doe het anders!

Neem je eigen triband of quadband telefoon mee, of sla er tweedehands goedkoop een op de kop. Koop vervolgens in elk land waar je komt een lokale SIM-kaart (te koop op elke hoek van de straat) voor een paar Euro. Je krijgt dan een mobiel lokaal nummer van dat land. Je kunt vervolgens in dat land voor erg weinig geld bellen en gebeld worden is helemaal gratis. Als je wilt, geef je steeds je nieuwe nummer door aan je vrienden en/of familie. Naar Nederland bellen doe je met Skype (maar dat gaat niet overal even vlekkeloos) of met een internationale telefoonkaart. Die zijn te koop in vrijwel elk land en daar kun je voor ongeveer een Eurocent per minuut (+ vaak een starttarief van enkele Eurodubbeltjes) naar Nederland bellen. En anders zijn er altijd wel belwinkels waar je voor relatief weinig (t.o.v. een mobiel Nederlands abonnement) naar Nederland kunt bellen. Als je maar heel kort in een land bent, kun je de SIM-kaart van het vorige land nog wel even laten zitten voor de bereikbaarheid. Mocht je mobiele telefoon gestolen worden, in het water vallen of van een bergwand af kletteren, dan koop je voor weinig geld ter plekke weer een nieuwe telefoon zonder franje (of met franje zo je wilt). Je bent dan behalve je telefoon alleen je lokale SIM-kaart kwijt, maar voor een paar Euro koop je gewoon weer een nieuwe SIM-kaart.

Het apenstaartje in Zuid-Amerika

apenstaart

In (met name) Zuid-Amerika zien de toetsenborden er meestal wel hetzelfde uit als thuis, maar het apenstaartje, de @ zit op een andere plek dan je wellicht zult vermoeden. De ene keer is het de toetsencombinatie Ctrl-Alt-Q en de andere keer is het Ctlr-Alt-2. Ook als er op je toetsenbord een @ rechts naast de 2 staat, kan het heel goed zijn dat je Ctrl-Alt-Q moet gebruiken. En anders kun je Alt 64 nog proberen, dat gaat meestal ook goed.

e-mail: info (at) wijzijnerevenniet.nl HomeReisverslagenLinksTop en FlopTipsContactLeidsche Rijn
footer image footer image